Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Použil jste několik čísel, ale jiná vám nějak unikla. A ta vaše myšlenka o blahodárném vlivu EET je opravdu legrační.

9 4
možnosti
MK

Promiňte, šetření je základ. To, že jsou příjmy rozpočtů vyšší než výdaje, není zapříčiněno vládou a její daňovou politikou, ale hlavně růstem ekonomiky. Kalousek musel šetřit, protože když se dostala k moci pravicová vláda, tak došlo k celosvětovému ekonomickému propadů a to zasáhlo i ČR jakožto exportní ekonomiku. Zároveň tato vláda nejenže převzala dluhy po levici, vzniklé v době hospodářského růstu, ale také navýšené mandatorní výdaje a ty jsou kamenem úrazu, protože jsou dané, závazné a aby stát neupadl ještě do většího dluhu, musel někde šetřit, aby zaplatil nejen obsluhu dluhu po levici, ale také vysoké mandatorní výdaje v období, kdy došlo k prudkému poklesu na straně příjmů. Ten přebytek v rozpočtu 2,9 mld, je sice hezký, ale je to nic. Vzhledem k tomu, že tato vláda vytvořila skrytý dluh v podobě dalšího navýšení mandatorních a dalších státem zaručených výdajů. Jo, ono je to dobře utrácí, když do kasy tečou peníze, ale ty peníze tam měly zůstat na období krize.

9 1
možnosti
Foto

Přebytek byl způsoben především silným růstem zaměstnanosti a mezd, který se promítl do vysokého přírůstku sociálního pojistného. „Stejná příčina pak umožnila solidní růst spotřeby, který se odrazil ve výběru DPH.Příjmy rozpočtu z daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouply o zhruba pět procent na 279 miliard korun. To bylo o zhruba dvě miliardy méně, než MF plánovalo. Za přebytkem státního stojí nízké investice státu, což kritizoval NKU a Hospodářská komora.. Stát nesplnil ty úkoly, s nimiž se v rozpočtu počítalo. Státní rezerva 140 miliard, klesla již jen na tři miliardy.

10 0
možnosti
Foto

Samozřejmě jsem rád, že se republice daří líp, než si vláda (určitě schopně a odborně) naplánovala. Ale k Vašemu tvrzení že je to díky EET a Kontrolnímu hlášení DPH - můžete prosím dát nějaké odkazy na relevantní čísla, která toto Vaše tvrzení dokazují? Děkuji.

15 1
možnosti
Foto

? Pane Štěrbo, co jsem napsal špatného? To už se člověk nesmí ani zeptat autora blogu, odkud čerpal své informace?

2 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1502x
Ekonom, bankéř, důchodce. Ročník 1944.

Seznam rubrik