Šetřilo by se, šetřilo, jen kdyby se chtělo.

14. 10. 2012 11:08:33
Nejvyšší kontrolní úřad hledá nové sídlo. Příští rok mu totiž vyprší smlouva v budově Tokovo v Holešovicích. Najít vhodnou státní budovu dostal za úkol úřad vlády. Dislokační komise, která má nemovitosti na starosti, však již několikrát konstatovala, že taková budova není. Proto NKÚ pro sebe vytipoval dvě budovy ke koupi. Jednu na Letné po společnosti Economia za 350 miliónů a druhou na Vinohradech za 250 miliónů. Soukromníkům však údajně měla být tato budova k mání již za 170 miliónů.

Jsou tu však zajímavější skutečnosti. Dislokační komise se málo snaží. Státních prostor je v Praze dost. Samo Ministerstvo financí, strážce rozpočtu, vlastní dvě obrovské budovy, o jejichž využití lze s úspěchem pochybovat. Budova bývalé Báňské a hutní, na rohu Lazarské a Jungmannovy, sloužila Ministerstvu privatizace. Nyní je zde Generální finanční ředitelství, instituce podstatně menší, všehovšudy spravující osm krajských finančních ředitelství. Budova na Rašínově nábřeží 47, dříve Fond národního majetku, pojme kolem tisíce úředníků. Sídlí tam Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových opět spravující osm svých krajských dcer (a své pražské pracoviště). Kolik úředníků je třeba ke správě jedné pobočky?

Než začneme vyzývat Ministerstvo financí, aby sesypalo dvě instituce do jedné budovy a ušetřilo tak eráru 250 až 350 miliónů, podívejme se ještě na Ministerstvo obrany. Za první republiky jsme měli hranice třikrát tak dlouhé a sousedé nám byly vražedně nepřátelští, nebo aspoň chladní, jen v případě krátké hranice s Rumunskem přátelští. Existovali ohromní vnitřní nepřátelé a bylo nebezpečí sociálních nepokojů. Obrana státu byl trvalý existenční problém. Nyní jsme v idylické Evropě, ve vatě NATO, nepřátele si spíše vymýšlíme a jen ze solidarity v rámci NATO pomáháme řešit nasazením víceméně symbolických sil situaci v Afganistánu. Jistě, také jsme se několika desítkami vojáků angažovali v Bosně a Kosovu. Velikost naší armády ve srovnání s rokem 1938 je nepatrná. A kdybychom naše ozbrojené síly okamžitě rozpustili (kromě jednotek CO), nestalo by se nic. Mračili by se na nás spojenci, asi oprávněně, ale z našeho čistě sobeckého hlediska by se nestalo vůbec nic. A zatímco za první republiky vystačilo Ministerstvo obrany s jednou budovou v Dejvicích na náměstí Svobody, naše MNO musí mít navíc ještě bývalou Kadetku na Hradčanech. Prostě jednou ji zdědilo po komunistech tak si ji drží. Bodejť, je tam krásně. A co strejců se tam vejde!

Je tedy kam umístit NKÚ. Pokud se zvolí Kadetka, mohly by se při té příležitosti zredukovat počty na MNO. NKÚ by na to mohl dohlédnout.

Na realitách obrany v Praze by se dalo i jinak šetřit. Na Ořechovce v Dělostřelecké ulici, tedy v místě s cenou půdy asi 7500 Kč za m2, vlastni MNO rozsáhlou parcelu s objektem tak říkajíc pro ostudu. Ať je činnost v něm provozovaná sebevýznamnější, určitě ji lze přeložit do méně atraktivní lokality a eráru přinést prodejem parcely odhadem sto miliónů.

Jenže to všechno jsou jenom čučky. Co takhle sebrat odvahu a rozhodnout, že místo čtrnácti JAS Gripenů nám jich bude stačit šest?

Autor: Jaroslav Jirát | neděle 14.10.2012 11:08 | karma článku: 21.34 | přečteno: 827x

Další články blogera

Jaroslav Jirát

Obraná aliance pro kočku

Troufám si tvrdit, že být na místě Bidena Trump, byl by nevyjednával a prohlásil: Kdepak, právě NATO potřebuje sanitní kordón a jeho součástí je náš spojenec Ukrajina a jestli se pohnete, vlítneme tam.

2.3.2022 v 12:47 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 65 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 207 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.52 | Přečteno: 353 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 99 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.80 | Přečteno: 564 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1470

Ekonom, bankéř, důchodce. Ročník 1944.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...