Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je pravda, že "ruský lid" (až na vzácné výjimky) vzdychá po imperiální velikosti spolu s Putinem a že je ochoten pro to přinášet oběti nám nepochopitelné. Celé ruské dějiny (bez ohledu na režimy a ideologie) jsou dějinami rozpínavosti a hegemonie. Po rozpadu Sovětského svazu nastala kocovina, mindráky a probudil se revanšismus: impérium (a jeho sféry vlivu) bude obnoveno kam až to půjde (včetně nás)! Západ tomu nečinně přihlíží, a když už to jinak nejde, trapně předstírá bezzubá opatření v naději, že se Putin (a "ruský lid") spokojí s tím co už má a že dál nepůjde. Což je samozřejmě naivní blbost. Putina nevyprovokovala nějaká hypotetická rozpínavost Západu, ale naopak jeho slabost a vstřícnost (dřív se tomu říkávalo appeasement) v čele s Obamou. Byl to právě on, kdo vypověděl Polsku účast na strategické obraně 17. září (tedy ve výroční den útoku SSSR na Polsko v roce 1939). Jak jinak si to měl Putin vysvětlit než jako slabost a vstřícnost ke svým záměrům? Tak by to přece vnímal každý, kdo nemá v hlavě melasu. Ukrajina (a Krym) je jen logickým pokračováním toho, co se dělo v Čečensku, Gruzii, Moldávii. Další ruské tradice, zájmy a početné menšiny jsou v Pobaltí. Západ tam nejspíš bude "pomáhat" asi tak stejně jako nyní na Ukrajině bez ohledu na členství tamějších "umělých" státečků v čemkoliv (Ruské zájmy budou i tam natolik "oprávněné", že to bude muset uznat i ten největší rusofob). A kdo by za ty "divné lidi" měl bojovat? My? Tak jako se Západu nechtělo v letech 1938/1939 umírat za ČSR nebo "za Gdaňsk", tak se do toho nechce ani nám dnes za jakousi Litvu, Estonsko či Lotyšsko (NATO v zájmu dobrých vztahů a vstřícnosti včas vycouvá z nově vytvořených "demilitarizovaných pásem", aby "neprovokovalo" a umožnilo tak žádoucí neutralitu bývalých sovětských republik). Záruky se rozpadnou a budeme na řadě. Myslíte, že ne? Já myslím, že nás může zachránit jen zázrak (zdravý rozum těžko).

0 1
možnosti
PD

Rusové by rádi zase osvobozovali Evropu. Když prý osvobozují jiní, chtějí oni také. Bohužel, kam šlápne ruská bota, znáte to.

2 0
možnosti
JH

Jojo, všechno už tu bylo, Krym i Kosovo!!!!

0 3
možnosti
JK

Je zvláštní, jak zapomínáme, i když jsme za posledních 100 let byli Ruskem (Sovětským svazem) osvobozeni již dvakrát.

2 1
možnosti
Foto

Západ má zájem na tom, aby Ukrajina mohla uhájit svou nezávislost a životaschopnost a jednou provždy se musí dát Rusku najevo, že nemůže překreslovat mapu Evropy a aby se Ukrajina mohla bránit ruské expanzi, musí mít možnost se bráni Bránit svojí území celistvost je nezpochybnitelné právo Ukrajiny.

5 0
možnosti

Je tu jeden zásadní problém. Pobaltí. Pokud by Putinovi prošla "ochrana ruského obyvatelstva" na Ukrajině (nelze nevzpomenout ochrany poskytované polským občanům od 17.9.1939), zkusí nepochybně nějakou obdobnou akci v Pobaltí. Což jsou členské státy NATO. 

- - -

Pak by zbyly už jen dvě varianty. Buď přímý konflikt, nebo přiznat, že Evropa je zcela impotentní a není schopna obrany.

5 0
možnosti
JV

J22a92n 12V19l62č86e83k

9. 2. 2015 11:21

Skvěle shrnuto, karma Vám.R^

5 0
možnosti

Jednostrané a nepřesné.

Moskva chce důkazy o svém vměšování. Nikdo zatím nebyl schopen předložit jasný důkaz. Není to tím že by se Moskva nevměšovala, ale tím že to dělá dobře.

Stejně jako USA. Zaujala mě zpráva, že USA zvažují že dodají zbraně Ukrajině a to lepší než jim dodali dříve. Jedná se o lepší radary, protitankové komlety a podobně. V každém případě je zajímavá informace, že ukrajinská armáda už americké zbraně má.

Takže problém není o tom, že zlo a dobro spolu bojuje. Ale že dvě zla bojují na místech, kde vlasně nemají co dělat. Ve skutečnosti se dva hádají a třetí na to těžce doplácí.

1 9
možnosti
Foto

Vy odsuzujete vměšování Moskvy do španělské občanské války na straně legální vlády?

2 2
možnosti
PV

On asi odsuzuje i podporu Ruska legálně zvolenému prezidentovi Ukrajiny loni zjara, než ho majdanové vyhnali. Zvláštní názory na demokratúru...

3 7
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS