Marian Kočner v konfliktu zájmů

4. 12. 2019 16:37:51
nebyl. Ten si v klidu podnikal. Omotal si kolem prstu slovenské politiky, soudce, prokurátory, policajty a na veřejnost hlavu nevystrkoval. V pohodě kradl a kdyby věděl, kdy přestat, mohl krást dodnes.

V Česku je hezkým příkladem podnikatele – nepolitika, jehož zájmy zastupuje nastrčená politická figura, Roman Janoušek. Kdyby nepil, mohl v klidu podnikat dál (vlastně kdoví, jestli nepodniká), a i když mu jeho politický sluha Pavel Bém „umřel“, jistě by si vypěstoval jiného. Kromě něho působí u nás řada dalších podobných mafiánů, akorát ještě neudělali velký přešlap.

V obráceném gardu máme zase plejádu politiků – nepodnikatelů, kteří berou politiku jako podnikání, tedy jako cestu jak zbohatnout. Nejhezčí příklad je David Rath (ČSSD), který to dotáhl až do kriminálu. Vzpomeňme také Pavla Drobila (ODS), ministra životního prostředí, s jeho půlmiliardovým odřadem ze stavby čistírny odpadních vod v Praze. Aleš Řebíček (ODS), se zas vyznamenal podvodnými akciemi Key Invest. Už zase politikaří – radí Filipovi z KSČM. Ne všichni šli krást, Marek Benda (ODS) si jen opatřil titul JUDr. Paroubek, Topolánek a Nečas si pořídili nové manželky.

Současný řev kolem konfliktu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše v tomto světle není nic jiného, než pomsta mafiánů člověku, který postavil systém na hlavu. Místo aby z šera kanceláře uplácel a kradl, vystoupil na veřejnost a vzal na sebe odpovědnost za stát. Vede si dobře, stát prospívá a pozice klasických politických stran, ovládaných zezadu mafiány, je horší a horší.

Je to ale i pokus vytlačit z politiky podnikatele vůbec. Podnikatelé jsou totiž lidé velmi schopní. Kdo kdy podnikal, potvrdí to. Zatímco běžný český politik hlavně přežvykuje fráze a plete intriky, podnikatel umí hospodařit, organizovat, má odvahu riskovat vlastní peníze. Orat se s ním nedá. Takové lidi mafiáni nemůžou potřebovat, a proto je mlátí konfliktem zájmů. Jak jsme viděli, konflikt zájmů má každý politik, jen se na něj pořádně podívat.

https://sk.wikipedia.org/wiki/TV_Mark%C3%ADza, http://www.wikileaks-slovensko.org/archives/639

https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Janou%C5%A1ek, https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/roman-janousek-lobbista-vrchni-soud-sledovani_1908271055_ochhttps://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/roman-janousek-lobbista-vrchni-soud-sledovani_1908271055_och

https://cs.wikipedia.org/wiki/David_Rath, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pripad-davida-ratha.K64175

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ale%C5%A1_%C5%98eb%C3%AD%C4%8Dek https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ales-rebicek-podnikatel-politika-kscm-vojtech-filip-poradce-exministr-dopravy.A190128_190311_domaci_pmk

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Drobil https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kauza-drobil-prehlidka-starych-znamych-praktik-72400

https://cs.wikipedia.org/wiki/Marek_Benda, https://celebwiki.blesk.cz/osobnost/5420/marek-benda/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD,_Paroubek http://vasevec.parlamentnilisty.cz/uzivatel/jiri-paroubek

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mirek_Topol%C3%A1nek https://neovlivni.cz/tag/mirek-topolanek/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Ne%C4%8Das, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/expremier-necas-si-koupil-byt-nagyova-financni-transakce-spekulace.A190710_152848_domaci_niv

Autor: Jaroslav Jirát | středa 4.12.2019 16:37 | karma článku: 0.00 | přečteno: 76x

Další články blogera

Jaroslav Jirát

Obraná aliance pro kočku

Troufám si tvrdit, že být na místě Bidena Trump, byl by nevyjednával a prohlásil: Kdepak, právě NATO potřebuje sanitní kordón a jeho součástí je náš spojenec Ukrajina a jestli se pohnete, vlítneme tam.

2.3.2022 v 12:47 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 65 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 135 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.49 | Přečteno: 549 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 521 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1470

Ekonom, bankéř, důchodce. Ročník 1944.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...