Ubohá opozice

20. 07. 2019 16:43:07
Česká opozice, otrávená hospodářskými úspěchy vlády, se snaží strašit tvrzením, že vláda nás zadlužuje a že žijeme na úkor dalších generací. Takoví Kalousek, Pekarová či Fiala to opakují do omrzení.

Nuže fakta: podle Eurostatu byla v 1.q. 2019 ČR pátá nejméně zadlužená země EU, s necelými 40 % HDP. Německo mělo vládní dluh 61 % a Itálie přes 130%.

Dalším leitmotivem opozice je, že platy rostou moc rychle a stejně tak i sociální dávky. V parlamentu ovšem, když jde o zvyšování sociálních dávek, opoziční poslanci radostně hlasují pro. Odvahu postavit se údajnému populismu nemají. Platy podle opozice rostou na úkor investic. Tady je třeba důrazně prohlásit: zvyšování platů je investice. A dobrá. Růst platů učitelů je investice do vzdělání. Povede k tomu, že profese učitele se konečně stane profesí prestižní, kam půjdou ambiciózní nadaní jedinci. Stejně tak vyšší platy pomohou zlepšit výběr lidí pro policii nebo hasiče. Avšak je tu ještě důležitější národohospodářský moment:

Platy ve veřejné sféře, spolu s konjunkturou a nedostatkem pracovníků, táhnou nahoru všechny platy. Ty byla léta letoucí ostudně malé a umožňovaly zaměstnavatelům nadprůměrné zisky, z nichž velká část odplývala do zahraničí. Samozřejmě, pro zahraniční investory to byl stimul a byl to i jeden ze základů současné konjunktury. Jenže všeho moc škodí. Jednou se platy musí začít přibližovat standardu EU. Naší lidé nemohou být vykořisťováni do nekonečna. Zaměstnavatelé budou mít nižší zisky, do ciziny půjde méně dividend a více peněz z podnikání zůstane doma. Lidi nebudou tolik utíkat za prací ven. Jednoduché. Vyšší platy pak lidé zčásti, pravda, projedí, ale jinak proinvestují, například do domů, vybavení domácnosti anebo vzdělání. Domácí obrat peněz se zvýší a s tím i HDP. Investoři od nás utíkat nebudou, protože se stále ještě budou mít moc dobře.

Opozice nás také ráda strašívá tím, co bude, až dojde k světové recesi. Tu předpovídá kde kdo už několik let, ale svět se má čím dál líp. Poslední hrozná zpráva přišla z Číny, kde hospodářský růst zpomalil na pouhých 6 % ročně! Proboha, kdo v Evropě tak ohromný růst zažil? Tohle má ohrožovat světový blahobyt? Ale samozřejmě, jednou ke zpomalení dojde. S naším nepatrným zadlužením se s ním však klidně vyrovnáme.

Konečně opozice hudruje, že vláda nepřipravila důchodovou reformu. Současná opozice nám vládla léta a na důchodové reformě vždy pohořela. Proč? Protože žádná kloudná reforma není možná. Pokud na ní vláda kašle, dělá dobře. Byla by to ztráta času. Opozici nechme hudrat.

Autor: Jaroslav Jirát | sobota 20.7.2019 16:43 | karma článku: 46.52 | přečteno: 8498x

Další články blogera

Jaroslav Jirát

Obraná aliance pro kočku

Troufám si tvrdit, že být na místě Bidena Trump, byl by nevyjednával a prohlásil: Kdepak, právě NATO potřebuje sanitní kordón a jeho součástí je náš spojenec Ukrajina a jestli se pohnete, vlítneme tam.

2.3.2022 v 12:47 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 65 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 447 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1470

Ekonom, bankéř, důchodce. Ročník 1944.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...